Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази агресивната си стимулираща парична политика, не сигнализира за скорошни промени

Японска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на първото за годината редовно заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика. В същото време отново не даде никакви индикации дали обмисля да направи промени с течение на годината.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди за пореден път целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Решението на ЯЦБ беше взето с 8 срещу 1 гласа, тъй като Гуши Катаока, член на банката, възрази на четвърто поредно заседание, че настоящата политика ще допринесе в значителна степен за повишаване на инфлацията към целевото ниво от 2%. Според него са необходими допълнителни стимулиращи мерки, за да бъде гарантирано, че японската инфлация ще се приближи към това целево ниво.

Централната банка също така отбеляза, че инфлационните очаквания остават в по-голяма или в по-малка степен непроменени спрямо предишните оценки, които бяха леко отслабени, като в същото време рисковете за ценовите перспективи са в низходяща посока (за по-слаба от очакваното инфлация). ЯЦБ продължава да очаква, че основните потребителски цени ще нараснат с 1,4% през финансовата година, приключваща в края на март 2019-а и с 1,8% година по-късно. Трябва да се има предвид, че през ноември 2017-а година основната японска инфлация се повиши с едва 0,9 на сто.

Банката запази и оценката си за японската икономика, определяйки, че тя се разширява с умерено темпо. ЯЦБ продължава да очаква, че БВП ще нарасне за фискалната 2018-а година с 1,4%, след което растежът ще се забави до 0,7% през финансовата 2019-а година.

На последвалата пресконференция управителят на централната банка Харухико Курода потвърди своя ангажимент към силно разхлабената парична и лихвена политика, посочвайки, че все още има време, преди инфлацията да достигне заложеното целево ниво от 2 на сто. По този начин той отново парира неотдавнашните спекулации, че в скоро време ЯЦБ може да последва политиката на постепенно затягане на лихвите от страна на Фед и на Английската централна банка, както и политиката на ЕЦБ за оттегляне от програмата за "количествени улеснения".

Японската йена реагира на изхода от днешното заседание на централната банка на страната с известни колебания на валутния пазар. Първоначално щатският долар се понижи 110,54 йени, а еврото - до 135,60 йени, след което те поскъпнаха за кратко съответно към 111,17 и 136,21 йени, преди обаче отново да се окажат под известен натиск от продажби обратно към 110,70 и към 135,32 нивата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна