Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34-ма убити от две коли бомби в Бенгази

Окървавен ботуш се вижда на мястото в Бенгази, където бяха взривени две коли бомби.
Снимка: Ройтерс

Две коли бомби бяха взривени пред джамия в източния либийски град Бенгази, която се използва от врагове на джихадистите, като 34 души бяха убити и 87 ранени при нападението, съобщи АФП, позовавайки се на болнични източници.

Вторият по големина град в страната бе сравнително спокоен, след като военачалникът Халифа Хафтар го обяви през юли миналата година за „освободен“ от джихадисти след тригодишни усилия.

Нападателите активирали бомбите след вечерната молитва във вторник, като двете коли били взривени през интервал от 30 минути в централния квартал „Ас Слеймани“.

Отговорност за атаката не бе поета до сряда по обед, но се знае, че джамията е база на салафитски групи, които подкрепяха силите на Хафтар в битките срещу джихадистите.

Сред убитите при взривовете е Ахмад ал Фитури, служител в силите за сигурност на Хафтар.

Либия е в хаос, след като НАТО подкрепи въстанието през 2011 г., при което бе свален и убит дългогодишния авторитарен лидер Муамар Кадафи. За контрола над страната се борят две конкуриращи се администрации и различни полувоенни формирования.

Хафтар стои зад властите в Източна Либия, докато подкрепяното от ООН правителство в столицата Триполи се стреми да наложи контрола си на запад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна