Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей с възхвала на свободната търговия в Давос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реч във възхвала на свободната търговия държа британският премиер Тереза Мей на Световния икономически форум в Давос, без нито веднъж да спомене Брекзит. Тя използва форума, за да представи Великобритания като икономически атрактивна в годините след напускането на ЕС.

В речта си пред участниците в Световния икономически форум тя подчерта, че всяка страна има право да подкрепя и да настоява за спазването на принципите на свободната търговия. Във фокуса на днешния ден в швейцарския зимен център обаче беше срещата на Тереза Мей с американския президент Доналд Тръмп. Разговорът им доминираше темата „свободна търговия“. 

Свободната търговия е тема, която съм обсъждала с президента и преди. Ние сме готови за такова споразумение след като напуснем Европейския съюз. Съединените щати са заинтересовани и вече работим по темата, заяви Мей. И поясни, защо това е така: Специалните отношения между Обединеното кралство и Съединените щати винаги са били много здрави.

Утре се очаква речта на а
мериканския президент Доналд Тръмп, която е подчинена на мотото му от предизборната кампания „Америка преди всичко“. Така акцентът на Тръмп ще бъде политиката му за по-справедлива и реципрочна търговия между Съединените щати и техните съюзници. Тръмп е първият действащ американски президент, участващ в този форум след Бил Клинтън през 2000 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна