Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на река Сена в Париж продължава да се покачва

| обновено на 26.01.18 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нивото на река Сена в Северна Франция продължава да се покачва след проливните дъждове през последните дни. 400 души трябваше да бъдат спасявани от наводненията на изток от Париж, проблемът вече засяга и центъра на столицата.   

Около Сена са издигнати прегради, но в Париж и околностите му крайбрежните улици вече са под водата. Рано сутринта нивото на реката в столицата стигна до 5,60 м. Върхът в покачването (до 6,20 м) се очаква днес или утре. 

Целият речен транспорт е спрян, затворени са всички близки до реката метростанции. Линията на регионалната жп мрежа, вече наводнена, няма да работи поне до края на месеца, което затруднява сериозно градския трафик. Музеите Лувър и Орсе предприеха мерки за опазването на експонатите си. Министерствата по крайбрежието също са готови за евакуация.

Най-критична е ситуацията в департамента Сен е Марн на изток от Париж, където близо 400 души бяха евакуирани от домовете си, а на места спасителните екипи се придвижват с моторни лодки по улиците. В 13 френски департамента е обявен оранжев код.

Нивото на Сена може да надмине това от 2016 г., което частично парализира Париж, но е далеч от историческото наводнение през 1910 г., от чието повторение парижаните се опасяват.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна