Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милош Земан спечели втори петгодишен мандат като президент на Чехия

| обновено на 27.01.18 в 17:30
Милош Земан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проруски и антиимигрантски настроеният чешки президент Милош Земан печели втори петгодишен мандат, след като на балотажа се наложи с малко над проевропейския си съперник професор Иржи Драхош, съобщиха световните агенции.

Земан (73 г.) получава 51,55% срещу 48,44% за Драхош (68 г.) при преброени 99,32% от бюлетините на втория кръг, обяви чешката обществена телевизия, позовавайки се на избирателната комисия. Въпреки малката разлика от около 3 процента крайният резултат не може да бъде променен.

Според оценки на телевизията до урните в петък и събота са отишли 66,55%, докато на президентските избори през 2013 г. активността е била 59%.

Резултатите показват „много дълбоката поляризация“ в чешкото общество, коментира пред АФП политическият анализатор Иржи Пехе. Според него чехите са разделени наполовина по линиите село-град и популизъм-либерализъм, подобно на разделението в Европа и САЩ.

Земан е бивш премиер от левицата и бе избран през 2013 г. на първите преки президентски избори в Чехия. Той е отявлен противник на приема на имигранти и има проруски, прокитайски и антиислямски позиции.

Пред Общото събрание на ООН през септември миналата година той заяви:

Сега имаме нов тип цивилизация. Наричам я анти-цивилизация. Тя се появи през последните две-три десетилетия. Типична нейна черта е, че е основана на терора.

Част от избирателите определиха възрастта на Земан като недостатък, на което 73-годишният кандидат отговори:

Все още съм млад и пълен с енергия.

Чешкият президент има ограничени изпълнителни правомощия, но въпреки това е влиятелен. Той може да играе роля в съставянето на правителството, да назначава членовете на Конституционния съд и да влияе върху външната политика на страната.

Иржи Драхош - проевропеец, либерал и бивш председател на Чешката академия на науките, поздрави Земан за преизбирането му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна