Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Талибаните застрашават 70% от Афганистан

Афганистански служители разчистват след талибанския атентат с линейка бомба в Кабул миналата седмица, убил над 100 души и ранил над 200.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заплахата от талибаните в Афганистан е "значително по-голяма", откакто чуждестранните войски се изтеглиха през 2014 г., и в момента засяга 70 процента от разкъсваната от война страна, обяви Би Би Си в свое проучване, предаде БТА

Според доклада, съставен в края на 2017 г., талибаните имат пълен контрол върху 14 окръга (4% от територията на Афганистан), а в други 263 (66%) имат "активно и открито физическо присъствие".

За останалите 122 окръга (30%) Би Би Си казва: Тези райони са класифицирани като намиращи се под правителствен контрол, но това не означава, че са свободни от насилие.

Новите данни бяха огласени, след като във вторник американският специален генерален инспектор за възстановяването на Афганистан обяви, че му е било казано от Пентагона да не разкрива каква част от страната е под контрола на талибаните.

Оценката на Би Би Си се основава на разговори с над 1200 местни източници във всички афганистански окръзи. Тя е значително по-висока от последната оценка на предвожданата от НАТО коалиция за присъствието на талибаните.

Коалицията заяви във вторник, че към октомври 2017 г. талибаните са оспорвали или контролирали едва 44 процента от окръзите в Афганистан.

През последните десетина дни страната преживява нова вълна от насилие. Над 100 човека загинаха в Кабул при атентат с бомба, поставена в линейка, а при нападение срещу хотел в столицата бяха убити повече от 25 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна