Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон признал поражение в битката за независимост на Каталуния

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сваленият каталунски лидер Карлес Пучдемон признал в частна комуникация, че опитът му за независимост на региона от Испания е приключил и че той бил пожертван от привърженици на отцепването, съобщи в. „Гардиън“.

Изданието се позовава на съобщения на Пучдемон, изпратени до съмишленик и заснети от телевизионна камера.

Испанска телевизия показа в сряда негови послания до бившия му здравен министър Тони Комин, с когото предната вечер били на публично събитие в Льовен, Белгия. Те били изпратени с приложението за съобщения Signal на каталунски език и заснети от камера, която била зад него.

В тях пише за "последните дни на републиканска Каталуния" и се намеква, че бившият премиер се готви да се откаже от опита да се върне на поста.

Предполагам, че разбираш, че това свърши, гласи едно послание. Нашите хора ни пожертваха. Или поне мен, добавя Пучдемон. Той очевидно визира подкрепящия независимостта депутат Жоан Тарда, който през уикенда предположи, че Пучдемон може да се оттегли, за да позволи на друг кандидат да стане премиер. Вие ще бъдете министри (надявам се и го желая), но аз вече съм пожертван по начина, казан от Тарда, пише още бившия лидер.

В друго послание на Пучдемон се казва, че планът на испанското правителство е спечелил, като допуска, че тази победа ще доведе до освобождаването на 4-ма каталунски лидери, които са в арест.

Текстовите съобщения били изпратени почти по същото време, когато Пучдемон разпространи бойко съобщение в социална медия. Той призова за единство и изрази готовност да се върне като премиер след изборите през декември, на които мнозинство спечелиха партии, подкрепящи независимостта на Каталуния.

Това стана часове след отлагането на дебатите в регионалния парламент за избор на нов премиер, като Пучдемон бе единственият кандидат. След огласяване на посланията Пучдемон потвърди, че ги е изпратил, но настоя, че все още е най-добрият кандидат, който да представлява каталунския народ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна