Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският Сенат одобри законопроект за Холокоста, критикуван от Израел и САЩ

Полският Сенат прие законопроекта в сряда вечерта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският Сенат одобри в сряда вечерта спорен проектозакон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, който обаче предизвика недоволството на САЩ и Израел, предаде агенция Франс прес.

Проектът, предвиждащ глоби или затвор до 3 години затвор за местни и чужди граждани, нарекли нацистки концлагери „полски“ или замесили Полша в престъпленията на Третия райх, бе приет с 57 гласа „за“, 23 - „против“ и двама въздържали се.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини в неделя Полша, че се опитва да отрече историята, като подчерта: Няма да се примирим с изопачаването на истината, пренаписването на историята или отричането на Холокоста.

Преди вота в Сената говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт изрази безпокойство, че ако се приложат законодателните текстове, те могат да накърнят свободата на словото и научните дебати. Безпокоим се и от последиците, които може за има този законопроект за стратегическите интереси и отношенията на Полша, включително със САЩ и Израел, добави тя.

Полският Сената прие без промени закона, който миналата седмица бе одобрен от долната камара на парламента. Президентът Анджей Дуда има 21 дни, за да го подпише и текстовете да влязат в сила.

На теория Дуда може да наложи вето, но в понеделник той каза, че страната не може да отстъпи, защото има право да защити историческата истина, като добави, че е сащисан от острата отрицателна реакция на Израел.

Полша бе атакувана и окупирана от нацистка Германия през Втората световна война, като даде 6 милиона жертви, включително 3 милиона евреи. Да се помага на евреи, дори като им се даде чаша вода, се наказвало със смърт в окупирана Полша.

Над 6700 поляци, повече от всяка друг нация, са почетени от музея на Холокоста в Йерусалим „Яд Вашем“, като „праведници на света“ - титла давана на неевреи за опълчването им срещу нацистите.

„Яд Вашем“ обяви, че е против полския законопроект, защото предполага замъгляване на историческата истина за помощта, която са получавали германците от полското население по време на Холокоста. Но посочи, че наричането на нацистките концлагери „полски“ е изопачаване на историята.

Шефът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис призова полските лидери да оттеглят законопроекта и да се фокусират върху образованието, а не криминализирането на неточни и вредящи изявления.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна