Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стафидов: Да пишеш песни, докато светът те вика на война

Екзистенциални теми вълнуват младия изпълнител Димитър Стафидов и намират отново отражение в авторските му песни. След като в "Ключ" (2017 г.) пееше за страховете, които пречат на всеки един от нас, малко преди това в "Някой ми каза" (2016 г.) разреши с лека ръка и любовно терзание, тази седмица певецът, въоръжен с китара, алармира: 


"...Когато светът те вика на война, 
и спасение няма за теб, 
тогава вървиш без да можеш да решиш -
 защо си жив?
...и само стръкче светлина остана в мен. 
Подай ръка, не, не е късно за това, 
ти да решиш да ме спасиш."

Цитатът е от най-новата песен "Да ме спасиш" на Димитър Стафидов , а премиерата ѝ се състоя в предаването "Джем сешън". Музиката и текстът са на Димитър, а аранжиментът е на Мартин Стоянов и Ивелин Лобутов. 

Разговорът ми с Димитър започна с усмивка, с въпрос за тъмната емоционална линия в последните му няколко песни...

Д. С. (смее се) Много мрачно, да... Принципно песните ги пиша и си ги държа известно време. Точно сега нищо не се е случило конкретно. Спокойно! Жив съм, здрав съм, няма война! Просто сега решихме с Марто и Иво да направим тази песен, сега и дойде времето явно. Вярно е, че беше написана в такъв период на лека депресия, на по-черноглед поглед към нещата. Въпреки по-тъмния текст и аранжимент все пак има зрънце надежда, то даже си е в текста. Така че не мисля, че е толкова зле, ще ми се прости. (смее се)

Димитър Стафидов, Ивелин Лобутов и Мартин СтояновДепресиите са благодатен период за творците...

Да, да, абсолютно. Тогава се раждат неща, които са най-близки до душата, напълно съм съгласен. 

Може би човек е най-истински тогава?!

Ами, сигурно, когато човек е най-...

Уязвим? 

Уязвим, точно, да.

"Светът те вика на война", какво имаш предвид?

Това естествено е метафора. Светът е война, усилие, всеки ден се бориш. И в един момент ти е дошло в повече всичко това. Така съм го почувствал тогава. Идеята е докога може да те бута светът, докато те прекърши. Ценното е, че трябва да си запазиш все пак душата, въпреки че си на война.

Цялото интервю и песента чуйте в звуковия файл.

Димитър Стафидов е роден в София, но е израснал в Бургас. Завършва колеж в Англия със специалности математика, дизайн и изкуство, след което се връща в България, където става част от организацията на младежката инициатива за обновяване на занемарени градски пространства "ПОдЛЕЗНО". Започва да учи режисура и създава първия си късометражен филм "Разговор с Ал", за който написва авторската песен "You Already Know". Така се запознава с музикалния продуцент Мартин Стоянов и китариста Ивелин Лобутов, с които започват да създават още авторска музика. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна