Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократическата партия заплаши президента Доналд Тръмп с „конституционна криза“

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Демократическата партия в американския Конгреса заплашиха президента Доналд Тръмп с „конституционна криза“, каквато страната не е виждала от времената на Ричард Никсън и скандала „Уотъргейт“.

Повод за заканата на Чък Шумър и Нанси Пелоси стана разсекретяването на доклад на републиканското мнозинство от комисията по разузнаването на Камарата на представителите. В доклада се съдържат твърдения за партийна пристрастност на ФБР при разследването на връзките на изборната кампания на Тръмп с руски официални лица.

Разсекретяването на документа беше съпроводено с остри нападки на самия Тръмп срещу Бюрото и Министерството на правосъдието. Шумър и Пелоси отговориха, че ако президентът посмее да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, който ръководи разследването за руско вмешателство в изборите, ще го постигне същото, което постигна президента Никсън, който през 1973 година се опита да потули „Уотъргейт“ като уволни тогавашния специален прокурор Арчибалд Кокс.

„Публикуването на подбрани части от секретна информация и политизирането й“ ще нанесе големи вреди на разузнаването, предупредиха днес демократите.

От своя страна, министърът на правосъдието Джеф Сешънс заяви, че ще разпореди вътрешно разследване на твърденията, че служители на ведомството са действали в полза на демократите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна