Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената доктрина на Тръмп възприема по-твърда позиция към Русия

Анатолий Антонов: САЩ са си намерили "плашило" в лицето на Русия

| обновено на 03.02.18 в 09:21
знамена
Снимка: www.aif-nn.ru

САЩ публикуваха своята нова ядрена доктрина. От нея става ясно, че правителството на  президента Доналд Тръмп ще продължи до голяма степен ядрената политиката на своя предшественик Барак Обама, но ще заеме по-агресивна позиция към Русия, предаде Асошиейтед прес. В документа се посочва, че Русия трябва да бъде убедена, че ще понесе "неприемливо тежка цена", ако заплаши дори с ограничена ядрена атака в Европа.

САЩ искат да се оборудват с нови ядрени оръжия със слаба мощност в отговор на превъоръжаването на Русия, според новата американска ядрена доктрина, предаде Франс прес, като се позовава на документа.

Северна Корея се определя като "явна и сериозна заплаха" за Америка и нейните съюзници. Според доклад към доктрината, "няма сценарий, при който режимът на Ким Чен-ун да използва ядрени оръжия и да оцелее".

В документа се казва още, че Иран е способен да разработи ядрено оръжие в течение на година след като ръководството на страната приеме съответното решение, предаде ТАСС.

В отговор на новата американска ядрена доктрина руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира, че Съединените щати са си намерили "плашило" в лицето на Русия, за да оправдаят нарастването на военните си разходи и увеличаването на ядрения си потенциал. В същото време Антонов изрази надежда, че в близко бъдеще ще има среща между руски и американски експерти, на която да бъдат разяснени многото не съвсем ясни пасажи от документа

Москва осъди като "войнствена" и "анти-руска" новата ядрена доктрина на Съединените щати. В изявление на министерството на външните работи Русия предупреждава, че ще предприеме необходимите мерки, за да осигури собствената си сигурност. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна