Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани излязоха на протест с искане да бъде изградена магистрала Видин-София и тунел под прохода "Петрохан"

Протестиращите блокираха главния път Е-79 към "Дунав мост 2"

| обновено на 03.02.18 в 19:42
Снимка: Радио ВИДИН

Стотици видинчани излязоха на протест, който спря движението към "Дунав мост" 2 и блокира международния път Е-79 край Видин. Причината за недоволството са лошите пътища в Северозападна България, натоварения трафик и честите катастрофи. Протестиращите настояват за магистрала между Видин и София и тунел под прохода "Петрохан". 

Протестното шествие започна от булевард "Панония" в града и се насочи към изхода на Видин, където хората блокираха главният път от и към "Дунав мост-2". Участници коментираха пред "Хоризонт" мотивите, които са ги накарали да се включат в протеста: 

Защото постоянно се избиват хората по пътищата. Ние специално сме международни шофьори и всеки ден сме свидетели на катастрофите, на задръстванията Тези пътища не са предвидени за този трафик -  миналата седмица само за един ден имаше три катастрофи.  На Мездра задръствания, един човек е достатъчно да кара с 30 и отзад става километрична опашка.  


Не е нормално в 21 век да се пътува час и половина от Видин до Монтана.


Организаторите на протеста от гражданско обединение "Единни за промяна" искат решение на Министерския съвет, в което да е ясно разписано, че започват спешни, неотложни действия за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под "Петрохан" с краен срок на завършване 2021 година. Протестите ще продължат, ако правителството не предприеме действия, категорични са протестиращите. Председателят на организацията Росица Кирова:

Ние искаме решение на МС, в което ясно да е разписано, че започват неотложни спешни действия за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан, за което може да бъде направен разчет, график и краен срок на завършване 2021 година.

Организаторите ще се обърнат и към Европейския парламент: Искаме директно да се свържем с всеки един от тях. Ще ги поканим да дойдат до Видин, да минат по този път да видят как живеят хората в този регион на България, в този регион на Европа.

 Държавата е емигрирала от региона, заяви още Росица Кирова:

Никой не обърна внимание, никой дори не се съобрази - на Министерски съвет никой не каза, че във Видин и в Северозапада има проблем, те не го приемат за проблем. Три при катастрофи с жертви през миналата седмица, никой не го отрази.  Непрестанно се блокира и се спира Е-79, но заради човешки травми и животи.


 Около 25 души от Монтана блокираха входа на града в подкрепа на протеста във Видин.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна