Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай вижда манталитет от Студената война в US документ за ядрените арсенали

Прегледът на ядрените арсенали на Пентагона настоява на US подводниците да се върнат крилатите ракети с ядрено оръжие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След критиките на Москва Пекин и Техеран също реагираха негативно на новата американска политика в областта на ядрените оръжия.

Говорител на китайското министерство на отбраната заяви неделя, че страната е твърдо против огласения в петък US документ, като нарече спекулациите в него да китайските намерения безумни предположения.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза късно в събота, че с плановете на Пентагона за модернизиране на ядрения арсенал доближават човечеството до унищожение.

Прегледът на състоянието на ядрените оръжия на министерството на отбраната на САЩ очертава амбициите на Пентагона в тази област, като посочва и как ведомството вижда ядрените заплахи в идните десетилетия, посочва АФП.

Макар че документът се фокусира основно върху Русия, няколко части в него са отделени на липсата на прозрачност в увеличаващите се ядрени арсенали на Китай.

Посочва, се че Китай е добавил нови ядрени способности, които варират от мобилни междуконтинентални балистични ракети до нова подводница с балистични ракети с „малки или никаква прозрачност за намеренията му“.

Китай винаги е държал ядрения си арсенал на минимално ниво, изисквано от националната сигурност, заяви военният говорител Жън Гоцян. Надяваме се, че САЩ ще се откажат от манталитета си от времето на Студената война, добави той. И подчерта, че Пекин се придържа към принципа никога да не използва пръв ядрено оръжие при никакви обстоятелства.

Обновяването на китайския ядрен арсенал не привлича особено вниманието, тъй като е сравнително малък - според оценки на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) Пекин има 270 бойни глави, докато САЩ - 6800, а Русия - 7000.

Иранският дипломат №1 пък заяви, че новата политика нарушава международния Договор за неразпространение на ядрените оръжия. Документът „отразява по-голямото упование на ядрените оръжие в нарушение на договора, която води човечеството по-близо до унищожение“, написа Зариф в туитър.

В US документа се настоява за по-голям арсенал от по-компактни и с по-малка мощност ядрени оръжия, които да бъдат по-силен възпиращ фактор за заплахи, особено от Русия.

В събота външното министерство в Москва осъди войнствения и антируски характер на новата американска политика в ядрената сигурност, като предупреди, че ще вземе необходимите мерки да защити сигурността си. А руският дипломат №1 Сергей Лавров заяви, че е "дълбоко разочарован".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна