Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Северна Корея в Берлин замесено в ядрената програма на Пхенян?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режимът в Северна Корея вероятно е осигурявал доставки за ядрената си програма чрез посолството си в Берлин. Това потвърди шефът на германското разузнаване Ханс-Георг Маасен в журналистическо разследване на обществената германска телевизия ARD.

Установихме, че някои действия на посолството на Северна Корея най-вероятно са свързани с ракетните изпитания на Пхенян, и по-точно с ядрената програма“, заявява шефът на вътрешното разузнаване Маасен в документалния филм, който ще бъде излъчен утре вечер. В повечето случаи ставало дума за търговия с изделия или технологии с двойна употреба, т.е. с възможно цивилно и военно приложение. Когато установим такива практики, естествено, ние ги предотвратяваме, но не можем да гарантираме, че сме успели да влезем в следите на всички случаи, допълва шефът на разузнаването.

Журналистите от ARD твърдят, че съмнителните сделки са започнали през 2016 г. и са продължили и миналата година. А според инспектор на ООН търговското ембарго срещу Северна Корея се заобикаля не само от Китай и Русия, но и от редица западни страни, вкл. и от Германия. Опозицията в Бундестага вече обяви, че ще иска обяснения по заформящия се политически скандал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени