Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият директор на НРС Кирчо Киров получи 2 години условно за издаване на класифицирана информация

| обновено на 05.02.18 в 15:12
Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

След двете присъди - от 10 и 15 години затвор за длъжностно присвояване на общо 10 милиона лева, бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров днес беше осъден на 2 години условно с четири години изпитателен срок за разгласяване на държавна тайна.

Според Софийския градски съд, разказвайки в телевизионно интервю за свое посещение в Техеран, по време на което е поставил въпроса за осъдения за наркотрафик българин Живко Русев, Киров е нарушил Закона за класифицираната информация. Той отрече и обяви, че ще обжалва. В поредицата от дела, по които е подсъдим, Кирчо Киров видя политически подтекст:

Самата дума "канонада" за мен олицетворява политическите поръчки. Специално това дело, по което току-що бях осъден на две години условно, е една лична поръчка на Драгомир Димитров - сегашният председател на ДАР. Това е част от неговата и на неговото обкръжение война, която води с мен и с моето семейство вече толкова години. По този начин иска да покаже всичко на куп - че съм бил лош директор, че нищо не се е свършило. Трудно ми е да преценя колко още такива присъди мога да понеса, доколко ми позволяват здравето и животът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна