Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мощната ракета носител в света беше изстреляна успешно (видео)

| обновено на 07.02.18 в 10:56
Най-мощната ракета носител в света – Falcon Heavy, беше изстреляна от площадка 39А на космодрума "Кейп Канаверал" с възторжени възгласи. От същото място са тръгвали историческите полети към Луната по програмата "Аполо".

Ракетата на компанията "Спейс Екс" се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора към Марс.

Опитваме се да направим Космоса отново вълнуващ и да преместим границите там, където те бяха в добрите дни на "Сатурн" V, каза изпълнителният директор на "Спейс Екс" милиардерът Илон Мъск

Мъск отбелязва, че успешният старт повишава възможностите за различни космически мисии, включително и частни.

След около осемминутен полет първите две степени на ракетата се приземиха заедно на площадката обратно на Земята.

Falcon Heavy е най-голямата ракета след "Сатурн V" на НАСА, която беше използвана за мисии до Луната през 70-те години на миналия век. Тя може да изведе около 64 метрични тона товар на ниска околоземна орбита. Falcon Heavy е дълга 70 м и е широка 12 м, стартовата ѝ тяга е около 2200 тона.

Falcon Heavy е съставена от три ракети Falcon 9 – централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители. Снабдена е с 27 двигателя "Мерлин". "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двеминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга, предаде Франс прес.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се е разбила камера, която е трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата, допълва ТАСС.

СнимкаНа борда на ракетата беше качен червеният кабриолет "Тесла Роудстър" на Илон Мъск, в който пътува манекен в костюм на астронавт с име Стармен (името е вдъхновено от песента на Дейвид Боуи Space Oddity, звучала по време на изстрелването в ракетата). Основателят на компаниите "Спейс екс" и "Тесла" пусна в туитър видео с автомобила "Тесла Роудстър" (Tesla Roadster) от частната му колекция, който е в орбита около Земята. На табло на колата има екран с надпис "Без паника", правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. От радиото на колата се чува без прекъсване Space Oddity на Боуи.

Изображението е от центъра за управление на полетите на "Спейс екс". Очевидно е, че в орбита около Земята има автомобил. Много хора не разбират защо трябва да се изпраща автомобил към Марс. За това няма никакъв конкретен повод. Прави се за удоволствие и за да предизвикаме интерес сред хората, каза пред Си Би Ес в навечерието на полета Мъск.

Обикновено при изпитания на нова ракета като полезен товар се използват бетонни блокове или парчета метал, продължи Мъск и определи това като скучно.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето, предаде Франс прес. Епопеята ѝ може да продължи 1 милиард години и да я отведе на милион километри от Земята, което се равнява на 10 000 пъти обиколка около Синята планета.

НАСА може да реши да използва ракетата като начин за бързо постигане на плановете им за достигане до Луната и Марс, заяви Ерик Сийдхаус, преподавател по приложни авиационни науки от авиационния университет "Ембри Ридъл".

Изстрелването е нещо много значимо дори за космическа компания, която всекидневно се справя с неща от този ранг, каза Джейсън Дейвис от "Планетарното общество" и описва ракетата като митична.

Стартът беше наблюдаван и от Бъз Олдрин – пилотът на лунния модул "Аполо 11", който извърши първото в историята пилотирано кацане на Луната.

Това беше великолепен ден за старт на ракета от моята любима ракетна площадка, написа той в туитър.

"Спейс екс" вече е основен доставчик на Международната космическа станция с договор за 1,6 милиарда долара с НАСА и има стабилен поток от клиенти и държавни полезни товари.

-----------
снимки: Ройтерс

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна