Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят парапети на река Боянска в "Павлово"

Снимка: Златина Йовкова

Предпазни парапети ще бъдат поставени по поречието на река Боянска в квартал „Павлово“. Конкретният участък, между улиците „Иван Сусанин“ и „Вихрен“, е с дължина от 240 м. Това е и най-критичният за шофьорите, доказателство за което са пропадания на автомобили в коритото.

В момента се изпълнява ремонтът на корито на реката в този участък, а прогнозите са до началото на пролетта, той да приключи. Важна дейност от проекта е обезопасяването с предпазни прегради, заради пропадания на автомобили, последното от които, се случва в края на миналата година, каза кметът на район „Витоша“ Теодор Петков:

Тук е изключително натоварено, една от основните улици на кв. "Павлово", в близост е 5-о основно училище, читалище "Витоша". Сега, с изграждането на тези парапети, ще подобрим много сигурността и се надявам, че повече няма да има такива инциденти.

Сн. Златина ЙовковаЗа парапетите, възстановяването на дъното, каменните облицовки на стените и изграждането на шахти, както и озеленяване по поречието на реката, са отпуснати 610 хил. лева. Част от средствата обаче ще бъдат спестени, посочи зам.-кметът по направление „Инвестиции и стоителство“ в Столичната община Ирина Савина. В момента се изготвя проектната документация за ремонта на още 20 коригирани и некоригирани речни корита.

Почистването на речните корита също се изпълнява, като за тази година са заложени над 1,5 млн.лв. и се кандидатства за още 1,3 млн.лв. от междуведомствената комисия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна