Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витоша през седмицата - ски, сноуборд и "бяло" училище

F.hd
Снимка: Олга Добрева

Днес в "Ритъмът на столицата" ви пренесохме за малко на Витоша, в района на хижа "Алеко", където се намира едно от ски и сноуборд училищата в планината. Макар и делничен и работен ден в планината не липсваха групи от начинаещи скиори и сноубордисти, водени от инструктори.

Детските зимни спортове са най-добре развити на Витоша, казва сноуборд учителя Петя Бодурова. Тя преподава по зимни спортове повече от 20 години:

Аз само мога да кажа, че е важно да научим децата да обичат планината, не просто да ги научим конкретно на сноуборд. Те сами ще си харесат тяхното занимание - ски, сноуборд или друг зимен спорт. Родителите също са отговорни за това - трябва от малки да ги водят в планината и да ги учат да я обичат.

сн. Олга ДобреваЕдно от частните училища в София дори организира т. нар. "бяло" училище и води децата на Витоша като извънкласни занимания, разказа началният учител Виргиния Веселинова. Общата идея на родители и учителите за това "бяло" училище е била породена от мръсния въздух в града и отминалата вече грипна ваканция.

Ако искате да научите повече за зимните спортове, условията за каране на Витоша и от какво още има нужда планината като туристическа дестинация, слушайте специалното издание на неделното предаване на "Радиокафе", което тази неделя ще се излъчи от 9 до 12 часа от хижа "Алеко".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна