Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприемат спешно укрепване на свлачището в Банкя

Аварийни укрепителни действия ще бъдат извършени на терена на свлачището в Банкя, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заедно с това в рамките на един месец ще се извършат лабораторни и хидрогеоложки проучвания. След активизарането на свлачището на ул. "Лафонтен", то се е свързало със съществуващо такова на ул. "Окол", обясни Фандъкова:

Бях на мястото на образувалото се свлачище заедно с кмета на района и директора на аварийното звено. Районната администрация вече е предприела мерки - възложила е геоложки и хидроложки проучвания. Разговарях с професора, който е натоварен с тези проучвания. До края на тази седмица той трябва да даде указания по какъв начин да се предприемат спешни укрепителни мерки, което веднага ще направим. След приключване на проучванията до един месец, ще започне проектиране на трайното укрепване на свлачището, ще отпуснем и нужното финансиране.

Йорданка Фандъкова е настояла „Софийска вода“ да започне видеозаснемане и лабораторни изследвания на ВиК мрежата в района на свлачището. 

Още миналата седмица жителите на една от двете най-застрашени от срутване къщи бяха евакуирани. Те са се настанили при приятели.  Евакуацията се наложила, след като само за няколко дни свлачището се е разраснало с няколко метра. Според екипа, който води хидро-геоложките проучвания, засега няма опасност от пропадане на двете къщи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!