Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военно-апелативният съд постанови "домашен арест" за бившия директор на НРС Кирчо Киров

| обновено на 16.02.18 в 18:55
Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

Военно-апелативният съд постанови втората по тежест мярка за неотклонение – "домашен арест", за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Това стана по искане на прокуратурата, след като Киров беше осъден на 15 години затвор за присвояването на близо 5 милиона лева. 

Прокуратурата се възползва от една от сравнително новите норми в НПК, създадена като противомярка срещу явлението "бегълци от правосъдието", според която присъдата "затвор" над 10 години стана основание за искане на по-тежка мярка за неотклонение. Военната прокуратурата поиска "домашен арест" за Киров още на 22-ри януари, когато беше прочетена 15-годишната му ефективна присъда, но първоинстанционният военен съд отказа. 

Тогава наблюдаващият прокурор Елин Алексов обяви, че ще протестират това решение, защото:

Моето мнение, за да поискам промяна на мярката, беше, че и най сдържаният, и най-нормалният и най-хладнокръвният човек е способен на неразумни действия или на действия, които биха му помогнали да избегне тежки за него последици, ако види, че нещата се развиват в неблагоприятна за него посока.

От прокуратурата съобщиха, че втората инстанция е преценила, че тежестта на извършеното престъпление и размерът на наложеното наказание пораждат опасност Кирчо Киров да се укрие и е изменила мярката му за неотклонение от "парична гаранция" в "домашен арест". 

Решението е окончателно и по силата му бившият директор на НРС ще може да напуска дома си само с разрешение на съда или ако трябва да се яви пред разследващ или съдебен орган.

Домашният арест ограничава правото на подсъдимия да напуска дома си, без разрешение на съда. Но пък при влизането в сила на осъдителната присъда се отчита като излежан период. Според запознати, при постановяването на ограничителната мярка Кирчо Киров е бил на лечение в болница.

Освен тези 15 години затвор, бившият директор на НРС има още две присъди - десет години затвор - отново за присвояване на милиони, и условна  - за разгласяване на класифицирана информация. Нито една от трите обаче не е окончателна. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна