Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Националното сдружение на общинските болници предлагат промени в проекта на Националния рамков договор

Снимка: Ани Петрова, БНР

От Националното сдружение на общинските болници предлагат промени в проекта на Националния рамков договор. Това се казва в становище на организацията до Здравната каса и до Лекарския съюз. 

От сдружението настояват да се премахнат лимитите на лечебните заведения, както и да се преосмислят алгоритмите на клиничните пътеки заради високите изисквания, заложени в тях. 

От частните болници смятат, че не трябва да има такива изисквания за броя на лекарите, за тяхната специалност и допълнителни умения, както и за наличието на задължителни структури – като задължителното оборудване например. Според тях това води до ненужно оскъпяване на дейността, което предизвиква увеличение на хоспитализациите и това пък се отрязва негативно на бюджета на Касата. 

От частните болници са и против ограничаването на броя на леглата, по които се изпълнява дейността, а от друга страна, задължителният престой по КП се явява допълнителен лимит на лечебните заведения. Това според тях води до ограничен достъп или до излишна заетост. 

От сдружението са и против ненужните изследвания по време на лечението. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна