Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха интеграцията на Западните Балкани

България и Сърбия подписаха меморандуми за разбирателство

| обновено на 23.02.18 в 16:26
Александър Вучич и Румен Радев
Снимка: www.president.bg

През април президентите на България и Сърбия ще посетят заедно Западните покрайнини, където живее българското малцинство. Това стана ясно след разговорите на Румен Радев и Александър Вучич в София. 

България подкрепя усилията на Сърбия и високо цени готовността й за диалог и за разрешаване на проблемите, включително и с българското малцинство: 

Разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство е един от критериите за перспективата на Сърбия за членство в ЕС. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство -  имаме твърдата решимост да работим по единствено правилния път -  заедно, в сътрудничество между двете държави, каза президентът Румен Радев, който смята, че 2025 година, като времева рамка за присъединяването на Сърбия към ЕС, е постижима, но изисква пълна мобилизация за решителни реформи.

Сръбският президент изтъкна, че освен решаването на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини е много важно между двете страни да има и транспортна свързаност. За европейската перспектива на Сърбия той каза, че тя минава и през решаването на проблема с Косово и декларира, че диалогът с Прищина ще продължи. И целта е не Сърбия да получи всичко, а всяка от страните да изгуби по нещо, посочи Александър Вучич: 

 Искаме да постигнем компромис, но дали ще успеем, невинаги зависи само от едната страна, защото зад всеки компромис е необходима доброжелателността на двете страни. Защото, ако някой счита, че решението на Балканския проблем е това Сърбия да изгуби всичко и да остане неудовлетворена и унижена страна, смятаме, че тогава не може да има решение.коментира, 


СнимкаТри меморандума за сътрудничество бяха подписани в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич и българския вицепремиер Екатерина Захариева. Те ще ускорят изграждането на жп инфраструктурата между двете страни, част от коридор №10, както и изграждането на съоръжения по река Дунав, необходими за газовата свързаност. Третият документ е за сътрудничество в социалната област. 

В програмата на Вучич в София беше включена и обиколка на метрото, като кметът Йорданка Фандъкова сподели опита на българската столица при изграждането на подземната железница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна