Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салих Муслим беше задържан в Прага

| обновено на 25.02.18 в 23:47

Бившият съпредседател на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз Салих Муслим беше задържан в Прага. Арестът е по искане на Турция.

Салих Муслим е бил задържан вчера в чешката столица, предаде турската държавна Анадолска агенция, позовавайки се на източници от службите за сигурност. Роденият в Сирия кюрдски активист беше обявен от Анкара за издирване с „червена бюлетина“ на Интерпол по-рано този месец. Турското вътрешно министерство обяви награда от 4 млн. турски лири или около 1 800 000 лева за информация за него. Турция издирва Муслим като един от ръководителите на Съюза на кюрдските общности и на Партията демократичен съюз, считана за сирийски клон на Кюрдската работническа партия.

Муслим ще се изправи пред чешки съд, който ще прецени дали да го освободи или остави в ареста. От турското министерство на правосъдието съобщиха, че подготвят необходимите за екстрадиция документи.

В предните дни Салих Муслим е посетил Белгия и Швейцария, където е участвал в няколко публични събития. Медийни публикации сочат, че през 2013 и 2014 г. Муслим е участвал в разговори с турското правителство, посветени на ситуацията в Сирия. Понастоящем обаче Анкара провежда военна операция в контролираната от кюрдската Партия демократичен съюз северна сирийска област Африн. ​


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна