Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Вучич печели изборите в Белград, показват предварителни резултати

| обновено на 05.03.18 в 07:36
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия на сръбския президент Александър Вучич побеждава на местните избори в Белград и така затяга още повече хватката около властта, предадоха световните информационни агенции, като се позоваха на предварителни резултати на института Ипсос.

Според тях Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич печели над 45 процента от гласовете, докато основните й опоненти не достигат 20 на сто. 

Далеч на второ място - с 18,8 на сто, е надявалият се да си върне поста бивш кмет на сръбската столица Драган Джилас.

Прогнозните данни на Ипсос са на базата на гласовете в 70 процента от избирателните секции. Избирателната активност е около 53 на сто.

Още преди обявяването на каквито и да било резултати Джилас нарече днешния вот - най-непочтения в историята на Белград. Заобиколен от опозиционните лидери Саша Янкович и Вук Йеремич, Джилас отдаде загубата си на прекалено многото според него белградчани фантоми.

„Призоваваме от утре всички, които искат промени, да се готвят за парламентарни избори, вероятно през 2020 година, а може и по-рано“, заяви Джилас. И се обърна задочно към Вучич: „На нас ще ни е необходимо по-малко време да те свалим от власт, отколкото на теб ти трябваше да ме смениш в Белград.“

Джилас беше кмет на Белград от 2008 до 2013 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени