Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курода отхвърли спекулациите, че ЯЦБ ще изостави разхлабената си парична политика

Снимка: EPA/BGNES

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви във вторник, че неговите коментари от миналата седмица не означават, че ЯЦБ ще изостави своята изключително разхлабване стимулираща парична и лихвена политика през финансова 2019-а/2020-а година, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има Курода разтърси финансови пазари в петък, когато заяви пред парламента на страната, че ЯЦБ може да обмисли и да обсъди излизането си от настоящата изключително разхлабена парична политика, ако инфлацията в страната достигне целта на банката от 2 на сто през фискалната година, приключваща през март 2020-а година (японската финансова година стартира на 1-ви април и приключва на 31-ви март през следващата година).

"Не казах, че Японската централна банка ще излезе незабавно от прекалено стимулиращата парична и лихвена политика през финансовата 2019-а година. Аз само казаха, че може да има някакъв дебат за подобно оттегляне, ако инфлацията удари целевото ниво от 2% през финансовата 2019-а година, каквито са нашите очаквания", подчерта той пред Горната камара на японския парламент по време на изслушване във връзка с неговия втори мандат начело на централната банка.

Управителят на ЯЦБ също така отбеляза, че на този етап не планира отказ от отрицателните лихвени проценти. "Можем да коригираме лихвените проценти в бъдеще в зависимост от динамиката на цените. Но на този етап нямаме планове за повишаване на краткосрочните лихвени проценти от сегашното ниво от -0,1%, или отказване от отрицателни лихвени ставки", посочи Курода.

Въпреки днешните коментарите на Курода, японската йена парира сутрешната си слабост и опитва ново поскъпване спрямо останалите основни валути. Щатският долар се понижава към 106,02 йени, а еврото - към 130,80 йени, след като в началото на днешната търговия те се търгуваха на нива съответно около 106,46 и около 131,54 йени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени