Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Кенеди открива Европейския музикален фестивал във Варна

Снимка: БГНЕС

С концерт на Найджъл Кенеди се открива XV Европейски музикален фестивал във Варна. 10 години след първия си гастрол в Морската столица цигуларят новатор ще свири на 10 март от 19 часа в Двореца на културата и спорта.

Почитатели и на класиката, и на джаза се вълнуват от предстоящата си среща с музиканта, който разруши бариерите между класика, рок и джаз. И този път ще е така: в програмата – Бах, Гершуин и авторска музика.

Кенеди ще дойде със свой бенд, който се състои от изключителни класически и джаз музиканти. Това са виолончелистката Бeата Урбанек-Калиновска, Ролф Бусалб, който свири на акустична 6-струнна и 12-струнна китара, и Томаш Купиец – контрабас. В последния момент към бенда успя да се включи и един забележителен джаз музикант, който ще пристигне във Варна директно от САЩ – китаристът Хауърд Алдън.

И нещо любопитно. Найджъл Кенеди е голям фен на английския „Астън Вила” и фонът на сцената в зала „Конгресна” ще бъде в цветовете на любимия му футболен отбор.

Пролетният фестивал ще предложи още 4 концерта: на 29 март в Градската художествена галерия ще свирят Ивона Недева – флейта и Анжела Маджарова – арфа. Те ще представят елегантна програма с творби на френски композитори, като фокусът ще е върху Клод Дебюси.

В модула „Имена от бъдещето” на 5 април ще слушаме Дуо Герасимец от Германия. Талантливите братя от най-новото поколение творци предлагат интригуваща музикална разходка – от авторски аранжименти на джаз стандарти до творби от съвременни европейски композитори.

Концертът на 10 април ще ни срещне с „Танго без граници” на платформата Tanguarda, чийто създател е варненската пианистка, живееща в чужбина, Мария Мартинова.

Европейският музикален фестивал във Варна приключва на 14 април с концерт, който отбелязва 145 години от рождението на Сергей Рахманинов. Ще прозвучи една от емблемите в творчеството на руския композитор Концерт за пиано и оркестър №3. Солист ще бъде уважаваният на европейския концертен подиум пианист – варненецът Веселин Станев. Изпълнението ще съпровожда Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна