Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо намаляване на вноса и износа, както и на индустриалното производство на Германия в началото на годината

Германското индустриално производство се сви изненадващо през януари за втори пореден месец, като в същото време вносът и износът също отбелязаха понижения, показват данни на официалната статистика Destatis, които са пореден сигнал за известно отслабване на добрия възходящ импулс на водещата европейска икономика в началото на новата година.

Индустриалното производство в Германия се сви през януари с 0,1% спрямо предходния месец, когато отбеляза спад с 0,5% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,6%) и при средни очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,5 на сто. Това предполага, че най-силната европейска икономика вероятно е преминала на малко по-ниска предавка в края на миналата и началото на настоящата година.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) обаче нарасна с 0,6%, което е сякаш сигнал за продължаващо добро представяне на производството през първите месеци на 2018-а година.

Средствата за производството се увеличиха с 1,4%, производството на потребителски стоки се повиши с 2,0%, докато енергийното производство се сви с цели 3,3%, а в строителния сектор - с 2,2 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забави през декември до 5,5% от 5,2% през декември 2017-а и при очакванията на финансовите пазари за малко по-добър растеж от 6 на сто.

Официалната германска статистика представи и по-слаби от очакваното данни за международната търговия на страната през първия месец на годината.

През януари износът на Германия се сви на сезонно-коригирана база с 0,5% на месечна база до 107,1 млрд. евро, след като през декември 2017-а година остана на нивото от предходния месец, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,3 на сто. Вносът също се сви с 0,5% до 89,7 млрд. евро след негово повишение с 1,1% през декември и при прогноза за понижение с 0,2 на сто.

Влошаването на вноса и на износа в еднаква степен доведе до стабилизация на търговския излишък (на сезонно коригирана база) през януари на декемврийското ниво от 21,3 млрд. евро.

Спрямо година по-рано растежът на германския експорт (на сезонно-некоригирана база) обаче се ускори до 8,6% от 3,6% през декември, докато вносът нарасна с 6,7% след повишение с 4,7% месец по-рано, което допринесе за увеличаване на търговския излишък на сезонно-некоригирана база до 17,4 млрд. евро спрямо 14,6 млрд. евро точно преди година (през януари 2017 година).

Немската статистика представи и данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се увеличи силно в началото на 2018-а година до 22,0 млрд. евро спрямо излишък за 11,9 млрд. евро преди година.

Днешните данни на Destatis сякаш потвърждават сигналите, постъпващи от серия други проучвания в последно време, че водещата европейска икономика сякаш вече достигна своя растеж пик и премина на малко по-ниска предавка в началото на новата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна