Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови демонстрации против правителството са планирани за днес в словашката столица Братислава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови демонстрации против правителството са планирани за днес в словашката столица Братислава, заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница. Техните тела бяха открити на 25 февруари. Ето какво споделиха пред Асошиейтед прес жители на Братислава:

"Съгласна съм с мнозинството от словаците. Това беше катастрофа. Чувствам, че това наистина е голяма стъпка. Трябва да реагираме. Трябва да отговорим."

"Чувствам се по същия начин, както преди две седмици. Това е трагедия. Не трябва да го забравяме. Трябва да помним този случай и как се чувствахме."

Последният материал на 27-годишният Куцияк е бил за влиянието на италианската мафия в Словакия и вероятните й връзки с близки хора на министър-председателя Роберт Фицо. Последваха информации за това, че словашките власти са били информирани от италианските си колеги за силен престъпен италиански синдикат, работещ в Словакия. Седем члена на групата за сред заподозрените за убийствата. Те бяха задържани миналата седмица и по-късно освободени. Миналата седмица десетки хиляди души излязоха на митинг в различни градове на страната и в чужбина, за да почетат Куцияк, като много от тях призоваха за оставка на министри.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна