Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните-членки на ОПЕК изглеждат разделени по въпроса за осреднените цени на петрола

Саудитска Арабия разчита на цени около 70 долара за барел, докато Иран залага на цена от 60 долара

След повече от година на единство, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изглежда започва да се разделя на два лагера по отношение на подходящите цени на черното злато, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". От едната страна е Саудитска Арабия, която настоява за цена на петрола от или по-висока от 70 долара за барел, а от другатата страна е Иран, който иска цени около 60 долара за барел.

Според "Уолстрийт Джърнъл" разделението се дължи на различните гледни точки по важния въпрос, дали цени от 70 долара за барел няма да накарат компаниите за шистов добив в САЩ да увеличат драматично своето производство, което може да доведе до нов ценови срив на петролните пазари.

Трябва да се има предвид, че заложеният от ОПЕК в края на 2016-а година лимит за добивите на суров петрол беше един от основните фактори за ценовото възстановяване на петролния пазар през миналата и в началото на настоящата година.

"Иран настоява ОПЕК да работи за задържане на цените на петрола около 60 долара за барел, тъй като смята, че това ще ограничи шистовото производство в САЩ", посочи в интервю за "Уолстрийт Джърнъл" петролният министър на страната Биджан Занганех.

Според него, ако цената скочи до около и над 70 долара за барел, това ще насърчи по-сериозните добиви на шистов петрол в Съединените щати. Трябва да се има предвид, че производителите на шистов петрол са по-гъвкави от големите производители на ОПЕК, като използват техники, които им позволяват да увеличават или да намаляват производството в зависимост от цената на петрола.

В същото време властите в Саудитска Арабия разчитат цените на петрола да стабилизират около и дори над 70 долара за барел с оглед на бюджетните нужди на страната и изглежда не се притесняват от нов шистов бум. "Аз не губя съня си от това, че шистовото производство може да набере скорост и да ни залее", заяви саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих през януари по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Месец по-късно той потвърди, че ОПЕК ще се придържа към производствените си ограничения в рамките на настоящата година дори при положение, че доставките на петрол спаднат под нивата на търсене, като това негово изявление допринесе за неотдавнашното ново поскъпване на цените на черното злато.

Въпреки, че Халид ал-Фалих не коментира по никакъв начин цени от 70 долара за барел, "Уолстрий Джърнъл" съобщава, че в частни разговори официални представители на Саудитска Арабия посочват, че се нуждаят от подобни цени, за да бъдат осъществени плановете за финансови и военни разходи на принц Мохамед бин Салман и за бъде подпомогнато предстоящото предварителното публично предлагане на акции на Saudi Arabian Oil Co. - притежаваната от държавата петролна компания, известна като Aramco.

Отговорът на производителите на шистов петрол в САЩ на цени от около 70 долара за барел вече беше даден след януари, когато петролът сорт брент поскъпна за кратко над тази кота. Трябва да се има предвид, че шистовите производители увеличиха своите добиви и в последно време в САЩ ежедневно се добиват над 10 млн. барела само 12 месеца, след като добивите бяха под 9 млн. барела.

Ако цената на петрола през следващите 12 месеца бъде средно около 70 долара за барел, това може да доведе до допълнително нарастване на шистовите добиви в САЩ с 600 хил. барела дневно за разлика от тези при цена около 60 долара, заяви пред "Уолстрийт Джърнъл" Артьом Абрамов, заместник-председател на норвежката консултантска компания Rystad Energy.

Според висши представители на ОПЕК, опасенията относно шистовото производство несъмнено ще доминират на предстоящата официална среща на петролния картел през юни във Виена. "Уолстрийт Джърнъл" цитира отново иранския министър Биджан Занганех да споделя, че ОПЕК може да се съгласи през юни да започне да облекчава настоящите производствени ограничения през 2019-а година.

Спекулациите за разнобой сред членовете на ОПЕК относно бъдещата политика на картела за ограничаване на производството и за подходящите ценови нива на черното злато се отразяват негативна на петролните фючърси по време на търговията в понеделник.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се понижават с 1% към 61,43 долара за барел, а тези на петрола сорт брент с доставка през май - с 0,95% към 64,88 долара за барел. Това понижение обаче е факт, след като в петък солидният инвеститорски риск-апетит на глобалните капиталови пазари (в резултат на февруарския доклад за пазара на труда в САЩ) провокира ръст на петролните цени с и над 3%. В петък фючърсите на американския лек суров петрол нараснаха с 3,2% (с 1,92 долара) до 62,04 долара за барел, отбелязвайки най-солиден дневен ръст от юли 2017-а година насам, докато фючърсите на петрол сорт брент се повишиха с 3,% (с 1,8 долара) към 65,49 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна