Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп възложи на Уилбър Рос да разговаря с ЕС за премахване на "големите" мита и бариери за американски стоки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският министър на търговията Уилбър Рос ще призове Европейският съюз да намали търговските си бариери, които са несправедливи спрямо американските фермери и индустрии, заяви в понеделник Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Категорично отхвърляйки това становище, Европейската комисия от своя страна обвини президента на САЩ, че "подбира и изкривява данните" по отношение на митническите тарифи от двете страни на Атлантическия океан.

Ройтерс цитира съобщение в Туитър през уикенда на президента Тръмп, в което той посочи, че Съединените щати са готови да премахнат митата си, ако ЕС намали "ужасните" нива на митата за американски продукти. В понеделник той посочи в свой нов туит, че възлага на търговският секретар Уилбър Рос да разговаря с представители на ЕС относно премахването на "големите тарифи и бариери", които са налагани спрямо САЩ, отбелязвайки, че това "не е честно за нашите земеделци и производители".

На този етап Министерството на търговията не отговори на запитванията на Ройтерс относно съдържанието или времевата рамка на подобни предстоящи дискусии.

Междувременно Европейската комисия беше цитирана да казва, че през тази седмица очаква да се свърже с Вашингтон, за да бъдат обсъдени наложените от САЩ мита за вноса на метали, но допълни, че не са планирани официални разговори. От ЕК все още се надяват за по-ясна индикация от страна на американските власти за процеса по изключване на някои от търговските партньори на САЩ от високите мита за вноса на стомана и на алуминий, съобщава Ройтерс.

Според ЕК Доналд Тръмп си подбира конкретни митнически тарифи за да подчертае различията, като комисията допълни, че средните тарифи са много сходни за всяка една от страните, разделяни от Атлантическия океана - 3% за американските продукти в Европа и 2,4% за тези, влизащи от ЕС в САЩ.

Трябва да се има предвид, че американските мита от 2,5% за вноса на автомобили са по-ниски от тези в ЕС, които са в размер на 10%, но в същото време митата в САЩ за внесените камиони са доста по-високи и в размер на цели 25%. Говорител на ЕК също така посочи, че вносните мита в САЩ за обувките са в размер на 48%, 12% за текстилните изделия и 164% за вносните фъстъци.

"Чрез подбирането на конкретни вносни тарифи в дадена категория - например митата за автомобили от двете страни на Океана - се пропуска цялата картина, като не се взимат предвид по-ниските мита на други продукти и това не дава точна представа за митническите тарифи като цяло", посочи пред Ройтерс говорител на Европейската комисия.

"Пазарът на ЕС е един от най-отворените в света и ако някой започне да хвърля камъни, е по-добре първо да се увери, че не живее в стъклена къща", предупреди той и допълни, че Европейският съюз предпочита диалог, но въпреки това продължава подготовката си за "твърд и пропорционален" отговор на наложените от САЩ мита.

ЕС обсъжда със свои партньори правни процедури до Световната търговска организация относно митата на Тръмп и обмисля предпазни мерки, чрез които да предотврати наводняването на европейския пазар със стоманата и алуминият, които няма да бъдат внесени в САЩ с оглед на новите високи мита. Европейската комисия също така обмисля да наложи мита за американско произведени стоки в размер до 2,8 млрд. евро, за да ребалансира търговските си потоци със САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна