Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременна българска драматургия

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ви предлагаме пет съвременни български пиеси на изтъкнати и утвърдени автори.

Понеделник, 19 март – „Жарава” на Димитър Кабаков. Пресъздава талантливо трагичната участ на обикновения човек по време на едно от най-уродливите явления на тоталитарния режим – така наречения „възродителен” процес. С участието на Петя Силянова и Лилия Маравиля.

Вторник, 20 март – „Зелено” от Димитър Атанасов. Нежна приказка за възрастни, в която се разказва за стадо коне, за техния живот, любов и смърт, които символизират вечния човешки стремеж към безсмъртие, споделеност и обич.

Сряда, 21 март – „Древна трагедия” от Константин Павлов. Тя ни отвежда в непредсказуемия, гротесков и абсурден свят на поета, от който всеки излиза поразен или обнадежден – според собствената си настройка към света.

Четвъртък, 22
март ще чуем пиесата на Георги Господинов „Ди Джей” – една пиеса лайт, както самият автор я назовава, в която ще става дума за тютюна, музиката, любовта, пристрастията ни към тях. Режисьор е Явор Гърдев.

Петък, 23 март – пиесата на Пламен Дойнов „Жана и Александър или Дон Жуан в старческия дом” – един модерен прочит на вечната тема за любовта, която се случва по всяко време на всяка точка от земята, независимо от възрастта на участниците в нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени