Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега отварянето на пътя Смолян-Мадан е недопустимо

Снимка: Радостина Чернокова / Снимка: -1.00000000000000

На този етап е недопустимо отварянето на пътя Смолян-Мадан. При активен свлачищно-срутищен процес е недопустимо да се разчиства частта, която благоприятства стабилизирането на скалните маси. Това е заключението на експертната група след огледа на огромното срутище на основния път, блокирал достъпа до 11 смолянски села, общини и съседни области.

Няма увеличение на обхвата на свлачището, стана ясно на заключителната експертна среща, на която бяха отправени препоръки и набелязани конкретни аварийни мероприятия за ограничаване на движението на свлачищния процес. Причините за активизирането му са комплексни, каза доц. Стефчо Стойнев - ръководител на катедра "Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университе:

Бързото снеготопене, този голям марж на изменение на температурите - от минус 15 на плюс 15 градуса - са предизвикали едно значително инфилтриране на вода в дълбочина и тъй като масивът по принцип в този район е охлабен, тези води са попаднали в зоната на пукнатините, променили са състоянието на запълнителя на пукнатините и са благоприятствали развитието на този процес. Разбира се, има и други фактори. Имаме идея да ремонтираме водопровода в този участък, тъй като той е нов, а ние сме убедени, че той в момента не пропуска вода, но той е поставен в зоната на стар водопровод, който не е демонтиран така както трябва, в резултат на което тази зона стои разхлабена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна