Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сосиете Женерал" се надява на скорошно постигане на решение по отношение на обвиненията на САЩ

Голямата френска банка "Сосиете Женерал" (Societe Generale) заяви в понеделник, че се надява "в рамките на следващите няколко седмици" да постигне споразумение с властите в САЩ относно продължаващото американско разследване за предполагаеми манипулации на лондонската междубанкова лихва Либор и разследване на транзакции, извършени от френския кредитори по различни либийски сметки, съобщава агенция Ройтерс.

Френската банка заяви в понеделник, че в скоро време се очаква да постигне споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ и с Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

""Сосиете Женерал" навлезе във фаза на по-активни дискусии с американските власти с оглед постигането на решение по тези два въпроса в следващите седмици"", отбеляза банката.

Тя допълни, че все още не е в състояние да определи финансовото отражение на течащите спорове и че към 31-ви декември 2017-а година е заделила финансови провизии в размер на 2,3 млрд. евро (около 2,8 млрд. долара) за покриването на всички течащи дела. От всички заделени провизии, около 1 млрд. евро са тези, които са свързани с манипулациите на Либора и с т.нар. "либийското разследване", посочи френската банка.

Новината е факт само дни след изненадващата оставка на заместник-главният изпълнителен директор на Societe Generale - Дидие Вале, отговарящ за инвестиционното банкиране, който обяви през миналата седмица, че напуска своя пост "след различия в подходите по отношение на разрешаването на специфичен правен въпрос".

"Различията в подхода", поради които Вале е подал своята оставка, вероятно са свързани именно с разследването за предполагаемо манипулиране на Лондонския междубанков лихвен процент, известен като Либор - ключовата лихвена ставка, която се използва в редица договори и контракти за стотици милиарди долари в световен мащаб, съобщи за Ройтерс неназован източник, запознат с въпроса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна