Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел призна атака срещу ядрен реактор в Сирия през 2007 г.

Израелската армия разпространи снимка на предполагаемия ядрен реактор в Сирия, който бил разрушен с въздушен удар през 2007 г.
Снимка: БТА

Израел заяви днес, че е атакувал и разрушил през 2007 г. предполагаем секретен ядрен реактор в съседна Сирия по време на светкавична въздушна операция, като посочи, че това е послание към враговете му, предаде БТА.

Отдавна нямаше съмнение, че Израел стои зад дръзкия въздушен удар на вражеска територия, в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур, отбелязва АФП. Но за първи път тази страна открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая.

„В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане", заяви израелската армия.

„Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион“, се посочва в съобщението.

Сирия винаги е отричала, че става дума за ядрен реактор. Но Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви през 2011 г., че е „много вероятно“ атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея.

„Ядрен реактор в ръцете на Асад би имал сериозни последици за целия Близък изток“, посочва израелската армия.

Разсекретените документи разкриват също, че операцията е била подготвяна в пълна тайна и че в нея са участвали четири изтребители Ф-15 и четири Ф-16.

Военният министър Авигдор Либерман заяви, че ударът е послание към враговете на Израел.

„Мотивацията на враговете се увеличи през последните години, но силата на нашата армия и на военновъздушните, както и възможностите на нашето разузнаване се увеличиха в сравнение с възможностите, които имахме през 2007 г.“, посочи той в изявление.

„Това трябва да се има предвид от всеки в Близкия изток“, добави Либерман.

Министърът на разузнаването Израел Кац бе по-изчерпателен, като посочи Иран.

„Смелото решение на израелското правителство преди почти 11 години да унищожи ядрения реактор в Сирия и последвалата успешна операция изпраща ясно послание: Израел никога няма да позволи ядрено оръжие на страни като Иран, които заплашват съществуването му“, написа той в Туитър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна