Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати искат обяснение за изчезнала клауза от проектоспоразумението за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания депутати от всички партии поискаха обяснение от министъра за Брекзит Дейвид Дейвис защо клаузата, регулираща свободата на движение на британските граждани, живеещи в Европейския съюз, е пропусната в проектоспоразумението, което бе договорено в понеделник с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние.

Проектоспоразумението не дава никаква сигурност на близо 1 милион и 200 хиляди британци, които живеят на континента след Брекзит, се казва в писмо на депутатите от целия политически спектър. Те изтъкват, че в документа „мистериозно“ е изчезнал член 32, който в предишните проектоспоразумения регулираше свободното придвижване на британците в Европа. В писмото освен това се изтъква, че използваната от Мишел Барние мантра, че „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено“ не трябва да засяга правата на гражданите.

Вестник „Индипендънт“ пише днес, като се позовава на висш дипломат в Брюксел, че някои страни-членки на ЕС са загрижени от проектоспоразумението е и възможно да не го одобрят на срещата на високо равнище в петък. Източникът не посочва конкретно „ябълките на раздора“, но се предполага, че едната от тях е северноирландската граница. Освен това Испания има претенции британската територия Гибралтар да може да се ползва от привилегиите на общия пазар и митническия съюз след напускането на Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна