Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения на България и Израел

| обновено на 22.03.18 в 15:59
Румен Радев и Бенямин Нетаняху
Снимка: БГНЕС

За по-прагматични отношения между България и Израел призова в Йерусалим президентът Румен Радев. Там той се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Имаме специална връзка с България", посочи Бенямин Нетаняху и благодари за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"В тези ужасни години ние никога няма да забравим какво се случи в София - човечността и приятелството към евреите. Днес имаме прекрасни отношения. Българските евреи са мост между нас", каза Нетаняху.

Израел, който е водеща страна в разработването на нови научни открития и високи технологии, е готов да сподели опита си с България, заяви още той.

"България и Израел имат нужда от прагматични отношения", посочи президентът Румен Радев.

"Ние сме дълбоко заинтересовани от прилагането на опита на държавата Израел в изграждането на социално ангажирано, интегрирано общество. Ние сме също така заинтересовани от диверсификацията на ресурсите. За нас възможността да внасяме и да транзитираме природен газ от новооткритите находища в Източното Средиземноморие също е важна възможност", подчерта българският държавен глава.

За България е важно и доброто сътрудничество с Израел в борбата с тероризма.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!