Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години "Янините девет братя" с нова премиера на сцената на Софийската опера

След повече от трийсет години, тази вечер произведението на Любомир Пипков "Янините девет братя" ще има премиера на сцената на Софийската опера.
По думите на режисьора акад. Пламен Карталов "Янините девет братя” е тема, в която се оглеждат много причини и много поводи, за да кажем, че тази тема както вчера, така и днес, и винаги ще остане да отеква като тъмен звън от камбана, звън, напомнящ за една цяла народна трагедия. В нея сякаш всички действащи лица с постъпките си от миналото, са останали да живеят и днес".

В тази опера исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето, казва Любомир Пипков през 1957 г. Върху фона на средновековието противопоставих два образа - светлия образ на резбаря Ангел срещу образа на Георги Грозника. Помъчих се да отправя укор към тогавашните тъмни сили, които сечаха ръцете на напредничавия човек у нас. Може ли да се каже, че това е бягство от съвременността? Струва ми се, че с историческия сюжет аз решавах съвременни задачи, коментира композиторът. 
Датите за следващите спектакли са 28, 29 и 30 март.
Какво е усещането на един от участниците в спектакъла - младият тенор Росен Ненчев, чуйте в звковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна