Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на италианския дългов пазар след сигнали за възможно формиране на антиевропейско правителство на Апенините

Доходността на италианските държавни облигации нараства по време на търговията в понеделник, след като антисистемното движение "Пет звезди" и Десният блок в лицето на антимигрантската партия "Лига" и "Форца Италия" на Силвио Берлускони успяха да изберат председатели на двете камари на италианския парламент.

След проведеното през уикенда гласуване лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо не изключи вероятността за формиране на съвместно управление с партията "Лига".

Притесненията, свързани с евентуално управление между крайната левица и крайната десница, допринасят за нарастване на напрежението на италианския дългов пазар. Това се изразява в продажби на италиански облигации и повишаване на тяхната доходност, като лихвата на 10-годишните дългови книжа нараства с 5 базисни пункта към 1,92%, което допринася за разширяване на лихвения им спред спрямо аналогичните книжа на Германия към 139 базисни пункта (от 134 пункта в края на предишната седмица).

В същото време доходността на 10-годишните испански облигации се търгува около 15-месечно дъно от 1,26%, след като в края на миналата седмица агенция "Стандард енд Пуърс" повиши суверенния кредитен рейтинг на Испания до "А-" от "ВВВ+". Кредитната агенция отбеляза, че това нейно решение отразява позитивните перспективи и бюджетната консолидация на четвърта по сила икономика в еврозоната.

Решението на "Стандард енд Пуърс" е факт точно преди новината, че бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е бил задържан в неделя в Германия – около пет месеца след нелегитимния референдум за независимост. Пучдемон го грози затвор до 25 години за организирането на незаконния сепаратистки референдум в богатия испански регион.

"Възходящата ревизия на испанския кредитен рейтинг е положителна новина, като очаквам по-нататъшно подобряване на испанския дългов пазар. Не мисля, че задържането на Пучдемон ще повлияе негативно на пазара", отбеляза пред агенция Ройтерс Себастян Фелешнер от DZ Bank.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна