Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската авиация направила първите полети от времето на СССР над Северния полюс към Америка

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу
Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация

Руската авиация за първи път след разпадането на Съветския съюз е извършила тренировъчни полети към Америка над Северния полюс, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РБК.

Той съобщи това във встъпителните си слова на съвещание с ръководството на Министерството на отбраната в Москва, но не посочи в какъв състав и колко пъти руските военни летци са извършвали такива полети.

„За първи път от съветски времена са осъществени полети на противолодъчната авиация (за борба с подводници) през Северния полюс към Северна Америка“, заявил Шойгу според стенограмата, която била разпространена.

Съобщението на министъра съвпадна с голямо военноморско учение на САЩ и Великобритания в Северен полярен кръг и с увеличаване на напрежението между Изтока и Запада заради отравянето във Великобритания на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, посочва Ройтерс. В маневрите, които се координират от американски център за подводни бойни действия в Арктика, участват една британска и две американски подводници.

Шойгу казал още, че нивото на морална и психологическа готовност на военнослужещите за изпълнение на задачи, се оценява като висок, както и че бойният дух на руската армия е на високо ниво, посочва РИА Новости.

Шойгу съобщи, че в главния военноморски парад тази година в Санкт Петербург ще участват 41 бойни кораба, включително 18 нови, като един от тях - малкият ракетен кораб „Ураган“, е завършен през 2018 г. Ще се включат и 25 въздухоплавателни средства и 4000 военнослужещи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна