Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-големите донори на лейбъристите престана да подкрепя партията след антисемитски скандал

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Един от най-големите донори на най-голямата опозиционна партия във Великобритания, тази на лейбъристите, престана да я подкрепя след големия антисемитски скандал, който сериозно подрони устоите на лидера й Джеръми Корбин.

Сър Дейвид Гарард напусна Лейбъристката партия като заяви, че „вече не усеща нещо, което да го свързва с нея“. Той обвини ръководството на партията в провал да отговори на „най-безсрамните антисемитски актове“. Гарард дари около 1 и половина милиона паунда през последните 10-тина година, но сега заяви, че партията, която е подкрепял, вече не съществува и отбеляза в интервю за днешния „Обзървър“, че лейбъристкото ръководство дори подкрепя антисемитските прояви.

Скандалът се разрази след като еврейски лидери обвиниха Корбин, че стои на страната на антисемитите. Те заявиха, че Корбин е прекалено идеологически обвързан с крайнолевия му мироглед и инстинктивно е враждебен на еврейската общност. От съобщения във „Фейсбук“ стана ясно, че Корбин е подкрепил антисемитски графит през 2012 година, стигна се дори до протестни демонстрации. Корбин публично обяви, че е приятел на еврейския народ, но това не намали напрежението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна