Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Черна гора е добрият пример в региона на Западните Балкани

Екатерина Захариева се срещна с черногорския си колега Сърджан Дaрманович
Снимка: БГНЕС

България подкрепя Черна гора да отвори всички преговорни глави с Брюксел до края на годината. Европейската перспектива на Подгорица беше обсъдена на среща в София от министрите на външните работи на двете държави Екатерина Захариева и Сърджан Дарманович.

"Черна гора е добрият пример в региона на Западните Балкани", каза външният министър Екатерина Захариева:

"Ако продължават да работят така всеотдайно, тяхното членство ще бъде съвсем скоро и 2025 година е съвсем реална дата за Черна гора".

Напрежението между Косово и Сърбия е притеснително, но диалогът между Прищина и Белград трябва да продължи заради общата им цел - Европейския съюз, смятат двамата първите дипломати:

"Диалогът между Сърбия и Косово не е лесен, но продължава. Има положителни и отрицателни периоди. И двете правителства се опитват да действат отговорно. Колкото повече проблеми си създават взаимно, толкова повече се отдалечават от общата си цел - Европейския съюз. Мисля, че и двете правителства осъзнават този факт".

Няма промяна в българската позиция по случая с руския двоен агент Сергей Скрипал. Страната ни няма да гони руски дипломати. Коментарът на външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович, чиято страна експулсира един руски дипломат:

"Смятаме, че използването на химическо оръжие в една суверенна държава е сериозно нарушение на международното право. За Черна гора беше съвсем естествено да действаме съвместно с нашите съюзници".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна