Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази нощ в София се въвежда услугата нощен градски транспорт

По време на Великденските празници паркирането в централната градска част и в т. нар. "зелена зона" София и други градове ще бъде безплатно

| обновено на 07.04.18 в 10:15
Снимка: Георги Корнейков, БНР

От тази нощ в София се въвежда услугата нощен градски транспорт. Автобусите ще се движат в интервал от 40 минути от полунощ до 4 часа сутринта, информира заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев.

"Основните маршрути на нощния градски транспорт са четири на брой. Те свързват големите жилищни квартали, където има най-плътно застрояване и най-много хора, с центъра на града. Пресечната точка е една. Тя се намира на площад "Княз Александър I", където автобусите ще се засичат по едно и също време и в рамките на пет минути ще престояват там, за да могат хората, които трябва да сменят една линия с друга, да го направят комфортно и безконфликтно".

Билетите ще се продават от кондуктори в автобусите и ще са на цена 2 лева. Заместник-кметът Евгени Крусев подчерта, че при прекачване няма да се купува нов билет.

"Нощен транспорт е изцяло нова услуга, която реално сега не е била предоставена. Практиката, която изследвахме и в други държави по света, е, че по принцип услугата, която е през нощта, обхваща малко по-различна група от хора спрямо тези, които пътуват през деня, и съответно и разходите са по-високи. Така че, на тази база беше взето решение билетът да струва 2 лева, но пък той важи за всички линии, т.е., прекачването на практика се осъществява напълно безплатно".

По време на Великденските празници паркирането в централната градска част и в така наречената "зелена зона" на Стара Загора, София и други градове ще бъде безплатно. Престоят на автомобили в границите на "Зелена зона" ще бъде освободен от такси днес и на 8 и 9 април.

В нощта срещу 8 април в Бургас, в столицата и в други градове ще има извънредни курсове на градския транспорт и удължено, до 1 часа след полунощ, работно време на основни маршрути на автобуси, трамваи и тролеи, както и на метрото. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна