Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Руски експерти не откриха следи от химическа атака в Дума

Руският външен министър Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде БТА.

„Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров., цитиран от АФП. Той заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс.

Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, съобщи ТАСС. Министърът се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума.

Постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин пък каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута.

ОЗХО днес изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума. Организацията каза, че събира всичката информация, която  е на разположение относно това нападение.

„ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха“, заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия.

Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан.

Турският президент Реджеп Ердоган изразил безпокойството си пред руския си колега Владимир Путин за атаките в Дума и Източна Гута. В телефонния разговор между двамата лидери той подчертал, че е важно да се предотврати смърт на цивилни и да се работи съвместно за доставка на хуманитарна помощ, съобщи източник от турското президентство, цитиран от АФП.

Организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) съобщи, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Организацията обединява международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и е отчасти базирана в Париж.

Вчера някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна