Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин обеща да отвори китайските пазари за чуждестранния бизнес

Речта на китайския премиер отслаби страховете от търговска война със САЩ

Президента на Китай Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин обеща на чуждестранните компании по-голям достъп до финансовия и производствения сектор на Китай, поемайки ангажимент властите в Пекин да провеждат политика на по-нататъшна икономическа либерализация въпреки нарастващото търговско напрежение със САЩ, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

В реч пред икономически форум в Боао, Китай, известен като азиатския Давос, Си Цзинпин заяви, че са в ход планове за ускоряване на достъпа до застрахователния сектор, разширяване на разрешения бизнес обхват за чуждестранните финансови институции, както и намаляване на митническите тарифи за вноса на автомобили и на ограниченията по отношение на собствеността на чуждестранни автомобилни компании.

По този начин китайският президент индиректно адресира част от опасенията, изразявани от властите във Вашингтон, които в последно време доведоха до рязко увеличаване на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

По време на днешната си 40-минутна реч, Си Цзинпин въобще не спомена за търговските търкания със САЩ и с американския президент Доналд Тръмп, отбелязва "Уолстрий джърнъл". Неговото изказване изглежда имаше за цел да предложи някои политически инициативи, ако не и отстъпки, като същевременно се противопостави на програмата "Америка на първо място" на президента Тръмп и представи Китай като стабилен световен партньор, ангажиран със спазването на международните търговски правила.

"В един свят, който се стреми към мир и развитие, Студената война и мисленето, че един може да спечели за сметка на друга изглеждат още повече не на място", отбеляза китайският премиер на икономическия форум в град Боао - редовна среща на бизнес и политически лидери на тропическия остров Хайнан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна