Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 търговски организации лобират пред Белия дом срещу наложените мита на китайски стоки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнес коалицията, която се противопоставя на Белия дом относно планираното налагане на мита на китайски стоки, вече се е удвоила, достигайки 107 различни търговски организации, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Профилът на тези търговски лобита варира от Вашингтон, където е базирана Националната федерация на търговците на дребно и Асоциацията по сигурността на индустрията, до по-малки местни групи като Асоциацията на митническите брокери в Сан Диего.

Най-новото усилие от страна на тези бизнес организации е писмо, адресирано до председателя на комисия към Камара на представителите, която прави препоръки по отношение на държавния бюджет (House Ways and Means Committee). В писмото се предупреждава, че "въздействието на търговската война и на митническите тарифи ще се усети от бизнеса, работниците, фермерите, потребителите в САЩ и в индустриалните отрасли".

Бизнес групата настоява администрацията на Доналд Тръмп да ​​отмени плановете си да наложи мита в размер до 150 млрд. долара за вноса на китайски стоки, посредством които Белият дом иска да принуди Пекин да прекрати това, което според държавното управление във Вашингтон представлява нарушаване на правата на интелектуална собственост в САЩ.

Вместо тези мерки, 107-те бизнес организации призовават САЩ да поведе международна коалиция, която да се противопостави на китайските търговски практики и която да включва "ясно определени цели, срокове и незабавни преговори с Китай".

Според писмото, организирано от Националната федерация на търговците на дребно, която е домакин на периодично провеждани срещи на бизнес лобитата, "тарифите няма да постигнат ефективно нашата обща цел за промяна на неприемливите китайски практики, включително принудителни трансфери на технологии и неправилни държавни субсидии".

"Предложените от администрацията на Тръмп митнически тарифи представляват скрити, регресивни данъци, които ще се плащат от бизнеса и от потребителите в САЩ под формата на по-високи цени на продуктите", се твърди в писмото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна