Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема за излизащите днес столични вестници е вчерашната тежка автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха 6-ма души, а над 20 бяха ранени.

Вестник "24 часа" цитира полицаи след инцидента, които са коментирали, че, "ако (пътниците) бяха с колани, можеха да са живи".  Всекидневникът посочва, че "по закон използването на колани е задължително", ако автобусът има такива. Няма обаче забрана рейсове да се движат и без колани. По думите на собственика на фирмата превозвач Георги Атанасов автобусът е чисто нов и има обезопасителни колани. Той заяви още, че шофьорите призовават пътниците да ги слагат, но няма как да ги задължат, допълва "24 часа".

7 от ранените са с опасност за живота, информира вестник "Труд" и цитира думи на шофьора на автобуса Веселин Георгиев, който казва, че след удара от кола в средната част на автобуса, той е станал неуправляем. По думите му, инстинктивната му реакция е била да завие наляво, но превозното средство е станало неуправляемо, посочва "Труд".

Вестник "Стандарт" съобщава, че президентът Румен Радев ще посети Москва преди 24 май. По информация на всекидневникът все още не е ясна точната дата на пристигането му, но се очаква това да стане в дните около 19 май.

"Предлагат пак да се пуши в кръчмите", пише вестник "Телеграф". Пред БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е заявил, че партията ще предложи промяна в Закона за здравето, с която забраната за тютюнопушене да бъде отменена и да се върне стария режим за пушене в обособени помещения. "Телеграф" цитира Симеонов, който заявява: "има двуличие, не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка".

"Почти всеки ден у нас изчезва по един шедьовър". Това показват данни на вестник „Монитор”, предоставени от разследващи. Според цифрите годишно се подават по над 300 сигнала за откраднати картини. Те най-често се задигат от фоайетата на скъпи хотели, читалища, както и от частни колекции. Не са редки и случаите, когато платната се крадат от наследниците на покойните вече художници. Един от най-големите такива удари е от далечната 2010 година, когато от дома на сина на прочутия художник Златю Бояджиев, изчезват картини за над 300 хиляди евро, допълва „Монитор".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна