Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Великобритания и Франция с мащабна военна интервенция в Сирия

Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия и каза, че "мисията е изпълнена"

От Пентагона заявиха че атаките в Сирия чувствително са отслабили способността на режима на Башар Асад да произвежда химически оръжия

| обновено на 14.04.18 в 17:24
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие в град Дума преди седмица. Това е най-мащабната интервенция на Запада по време на продължаващата вече седма година гражданска война в Сирия.

В обръщение към нацията американският президент Доналд Тръмп обяви, че е наредил ударите, за да спре производството и употребата на химически оръжия от престъпния, по думите му, режим на Башар Асад:  "Целта на действията ни е да създадем силен възпиращ механизъм срещу производството, разпространението и употребата на химически оръжия. Готови сме да поддържаме този отговор, докато сирийският режим спре да използва забранени химически агенти", каза Тръмп.  

По-късно американският президент похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия, допълвайки че "мисията е изпълнена". В  съобщението си в Туитър Тръмп благодари и на Великобритания и Франция:  "Перфектно осъществен удар снощи. Благодаря на Франция и Обединеното кралство за тяхна мъдрост и мощта на техните превъзходни армии. Резултатът не можеше да е по-добър. Мисията е изпълнена!", написа Тръмп. 

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е убедена в успеха на ударите: "Това беше ограничена, точно насочена и ефективна операция, която изрично целеше да избегне ескалация. Но това колективно действие изпраща ясно послание, че международната общност няма да стои безучастно при употребата на химически оръжия".   

Снимка
От Пентагона заявиха че атаките в Сирия чувствително са отслабили способността на режима на Башар Асад да произвежда химически оръжия. "Част от инфраструктурата остава, но е нанесен сериозен удар", добавиха от американското военно ведомство. От армейското командване уточниха, че са поразени три цели край Дамаск и Хомс, пряко свързани с програмата за производство на химически оръжия на сирийския режим. Американският министър на отбраната Джим Матис каза, че става дума за еднократна операция.
Френските власти също увериха, че са успели да унищожат съществена част от химическите запаси на сирийския режим в среднощната военна атака.



Същевременно сирийският президент Башар Асад заяви, че ударът на Съединените щати и техните съюзници засилва решимостта на страната му да се бори с тероризма.

Стотици сирийци демонстрираха в Дамаск след ударите на Запада, развявайки руски и сирийски знамена. Москва и Дамаск твърдят, че са свалени 71 от 103 изстреляни ракети. Демонстрантите в Дамаск подкрепиха действията на властите:

"Не спахме тази нощ. Излязохме по улиците, за да подкрепим нашата армия. Нашите военно-въздушни сили свалиха ракетите. Ние сме силни. Те ни атакуват и заговорничат срещу Сирия вече осем години, но Сирия е силна", заявиха участници в протеста.

Демонстрация имаше и в Дума, откъдето бяха изтласкани бунтовниците.  Така на практика сирийското правителство си върна и цяла Източна Гута -  бастион на опозицията в околностите на Дамаск. Именно Дума беше мястото на предполагаемата химическа атака, подтикнала САЩ, Великобритания и Франция да предприемат удари по Сирия тази сутрин.

СнимкаСпоред руския президент Владимир Путин Съединените са използвали инсценировка на употреба на бойни вещества срещу мирното население, за да нанесат удар по Сирия. Путин окачестви действията на САЩ като агресия срещу суверенна държава и подчерта, че ударът е в нарушение устава на ООН и на нормите и принципите на международното право. 
Същевременно стана ясно, че Вашингтон своевременно е предупредил Москва за целите на ракетния удар с цел предотвратяване на жертви сред руските военни и цивилното население. 


Катар и Саудитска Арабия подкрепиха военната операция в Сирия, а Иран и Ливан я осъдиха. Ирак изрази притеснение, че след нея тероризмът в региона може да се засили, а Египет е дълбоко обезпокоен от увеличилото се напрежение. 


Съветът за сигурност на ООН се събира днес по искане на Русия, за да обсъди ударите срещу Сирия.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна