Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мило Джуканович е новият президент на Черна гора

Мило Джуканович говори пред симпатизанки на победен митинг в Подгорица късно в неделя след изборите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългогодишният лидер на Черна гора Мило Джуканович спечели изборите за президент.

След преброяване на 97,23% от бюлетините Джуканович, лидер на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС), води с резултат 54,15%. Втори Най-близко класиралият се до него кандидат е Младен Боянич, подкрепен от няколко опозиционни партии, който е получил 33,24%.

До урните в първия кръг на президентските избори в неделя са отишли 63,98% от избирателите, съобщи още Държавната избирателна комисия.

„Това е победа за европейското бъдеще на Черна гора“, заяви Джуканович, когото АФП определя като прозападен икономист, водил откъсването на Черна гора от съюза със Сърбия и влизането на страната му в НАТО.

С изключение на три кратки прекъсвания, Джуканович, който сега е на 56 години, доминира на политическата сцена в Черна гора от 1991 г., когато стана най-младият премиер в Европа едва на 29 години. От тогава той е бил премиер на Черна гора шест пъти - за последно до октомври 2016 г., и президент от 1998 до 2002 г.

Преструктурирана от черногорската комунистическа партия през 1991 г., неговата ДПС никога не е била в опозиция, а Джуканович, след като я пое през 1997 г., никога не е отстъпвал ролята си на партиен лидер, посочва БТА.

Сега Джуканович се завръща в момент, когато предстоят местни избори на 27 май, а ДПС загуби властта в няколко града и едва събра управляваща коалиция след последните парламентарни избори.

Неговата популярност се свиваше при всеки голям политически обрат от скъсването със Сърбия и нейния бивш президент Слободан Милошевич през 1996 г.

Джуканович се бореше за преразглеждане на отношенията между Черна гора и Сърбия и по негова инициатива през 2006 г. бе проведен референдум, в резултат на който малката адриатическа република с население от 620 000 души стана независима. 

След това той насочи Черна гора към Запада и към членство в ЕС и НАТО. От 2012 г. Черна гора води преговори по присъединяване към ЕС, а през декември 2017 г. се присъедини към НАТО. Така обаче Черна гора скъса с традиционното приятелство с Русия, което разгневи голяма част от проруски настроеното население на страната. 

По време на парламентарните избори през октомври 2016 г. черногорските власти съобщиха, че са осуетили опит за държавен преврат. Бяха арестувани 20 граждани на Сърбия, Черна гора и Русия, които планирали въоръжени нападения срещу черногорски институции и представители на полицията и държавните органи, без да се изключва и възможността за нападение над държавни лидери, включително над Джуканович, който тогава бе премиер. Според прокуратурата целта е била да се попречи на евроатлантическите аспирации на Черна гора и по-конкретно на членството ѝ в НАТО.

След изборите Джуканович се оттегли от властта, на запази лидерския пост в ДПС и сега се завърна като президент.

През годините той бе обвиняван в корупция и шуробаджанащина, като голям брой членове на фамилията му заемаха важни политически, съдебни и бизнес позиции. Обвинения не идваха само от опозицията. Италиански прокурор поиска през 2002 г. той да бъде арестуван за предполагаема роля в контрабанда на цигари през 90-те години на XX век. Една година по-късно обаче бе постановено, че Джуканович има дипломатически имунитет. 

Мило Джуканович е женен и има син. Той владее руски и английски език.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна