Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на здравеопазването одобри проекта на Национална здравна карта

След като бъде приета от Министерския съвет Здавната карта ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците

Снимка: БГНЕС

Специалната комисия към Министерството на здравеопазването одобри проекта на Националната здравна карта (НЗК). След окончателното й приемане Здравната каса ще може да решава с кои болници да сключва договор. 

Почти 33 хиляди легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ у нас, се посочва в проекта. Това са с 8190 повече в сравнение с използваните през 2017 легла, сочи още проектът на Здравната карта. 

Министерството на здравеопазването ще го публикува за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на НЗК от Министерския съвет и обнародването ѝ в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.
 
В случаите когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги касата може да откаже да сключи договор с всички. Това ще гарантира ефективно разходване на средствата както и достъп на гражданите до медицинска помощ. 

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна