Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Русия трябва да насочи енергията си не към насрещни мерки след санкциите на САЩ, а към разширяване на икономическите връзки с европейските страни – стокообменът със САЩ е нищо в сравнение с руския стокообмен с Европа. А европейският бизнес винаги е бил готов да работи в Русия заради огромните възможности. Това заявява в интервю за "Росийская газета" икономистът Наталия Иванова. 

Русия няма намерение да влиза в търговска война с Америка, както направи Китай. Вместо това федерацията ще увеличи вътрешното си производство в металопреработващите предприятия, заявява в интервю за "Известия" руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че ще отмени планираните преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун или ще напусне срещата на върха, ако няма изгледи тя да се увенчае с успех, пише в. "Ню Йорк таймс". Решението да изпрати в Северна Корея директора на ЦРУ Майк Помпейо е показателно за доверието, което Тръмп му гласува, и за това, че дипломатите са оставени на заден план в подготовката на тази епохална среща, отбеляза още изданието. Според в. "Файненшъл таймс" има вероятност да се стигне до сделка, която включва замразяване на севернокорейската програма за балистични ракети, а това може да успокои американските тревоги. 
   
Атина е обезпокоена от публикация в германския в. "Зюддойче цайтунг", в която се твърди, че кредиторите на Гърция обмислят да удължат сегашната спасителна програма, чийто срок изтича през август, съобщават гръцките издания. В своя публикация в. "Вима" извежда оценката, че Международният валутен фонд не бил убеден, че правителството в Атина щяло да изпълни заложената цел за първичен бюджетен излишък в размер на 3,5 на сто от БВП тази година и че този излишък ще е 2,9 на сто. Официални правителствени източници успокояват, че кабинетът ще доведе до успешен край цялата процедура по излизане на Гърция от спасителната програма и от надзора на кредиторите.     

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна